Egészséges étrendi tippek, amik csökkenthetik a kellemetlen tüneteket.
Étrend és táplálkozás GERD esetén A reflux akkor fordul elő, amikor a sav visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe . Ez gyakran előfordul, de szövődményeket vagy zavaró tüneteket, például gyomorégést okozhat. Ennek egyik oka az alsó nyelőcső záróizom (LES) gyengülése vagy sérülése. Normális esetben az LES bezárul, hogy megakadályozza a gyomorban lévő étel feljutását a nyelőcsőbe. Az elfogyasztott ételek befolyásolják a gyomorban termelt sav mennyiségét. A megfelelő ételek fogyasztása kulcsfontosságú a savas reflux vagy a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) , a savas reflux súlyos, krónikus formájának kezelésében. Ételek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket A reflux tüneteit a gyomorsav nyelőcsőbe jutása okozhatja, ami irritációt és fájdalmat okozhat. Ha túl sok a sav a szervezetben, ezeket a konkrét ételeket beillesztheti az étrendjébe a reflux tüneteinek kezelése érdekében. Ezen ételek egyike sem gyógyítja meg az állapotát, és a döntésének, hogy ezeket a konkrét ételeket használja a tünetei enyhítésére, a saját tapasztalatain kell alapulnia.
A gyomorégés a reflux és a refluxbetegség (GERD) gyakori tünete. Égő érzés jelentkezhet a gyomorban vagy a mellkasban egy teljes étkezés vagy bizonyos ételek elfogyasztása után. A GERD hányást vagy refluxot is okozhat, amikor a sav a nyelőcsőbe kerül.
Sok GERD-ben szenvedő ember azt tapasztalja, hogy bizonyos ételek kiváltják a tüneteiket. Egyetlen diéta sem képes megelőzni a GERD összes tünetét, és az ételek által kiváltott tünetek mindenkinél mások.
Vezesd a naplót legalább egy hétig. Hasznos, ha hosszabb ideig nyomon követed az étkezéseidet, ha az étrended változó. A napló segítségével azonosíthatod azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolják a GERD-edet.
Az itt található étrendi és táplálkozási tanácsok kiindulópontot jelentenek az étkezések megtervezéséhez. Használja ezt az útmutatót az étkezési naplójával és orvosa ajánlásaival együtt. A cél a tünetek minimalizálása és kontrollálása.
Bár az orvosok vitatkoznak arról, hogy mely ételek okozzák valójában a reflux tüneteit, bizonyos ételekről kimutatták, hogy sok embernél problémákat okoznak. A tünetek kezelése érdekében kezdheti azzal, hogy kiiktatja az alábbi ételeket az étrendjéből. Magas zsírtartalmú ételek. A sült és zsíros ételek ellazíthatják a gyomorüreget (LES), ami lehetővé teszi, hogy több gyomorsav jusson vissza a nyelőcsőbe. Ezek az ételek késleltetik a gyomor kiürülését is. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a reflux tüneteire, ezért a napi teljes zsírbevitel csökkentése segíthet.
A gyümölcsök és zöldségek fontosak az egészséges étrendben. Bizonyos gyümölcsök azonban, különösen a nagyon savas gyümölcsök, okozhatják vagy súlyosbíthatják a GERD tüneteit.
A csokoládé metilxantin nevű összetevőt tartalmaz. Kimutatták, hogy ellazítja a simaizmokat a LES-ben és fokozza a refluxot.
Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek A fűszeres és savanykás ételek, mint például a hagyma és a fokhagyma, sok embernél gyomorégést okozhatnak.
Ezek az ételek nem mindenkinél váltanak ki refluxot. De ha sok hagymát vagy fokhagymát eszel, mindenképpen jegyezd fel gondosan az étkezéseidet a naptáradban. Ezek közül az ételek közül néhány, a fűszeres ételekkel együtt, jobban zavarhatja a szervezeted, mint más ételek.
A menta és a menta ízű termékek, mint például a rágógumi és a leheletfrissítők, szintén kiválthatják a savas reflux tüneteit.
Bár a fenti listák gyakori kiváltó okokat tartalmaznak, más ételekkel szemben egyedi intoleranciája is lehet. Érdemes lehet három-négy hétre kiiktatnia a következő ételeket, hogy lássa, javulnak-e a tünetek:
A reflux tüneteinek diétával és táplálkozással történő kontrollálása mellett életmódbeli változtatásokkal is kezelhetők a tünetek. Próbálja ki ezeket a tippeket:
Egyetlen diéta sem bizonyította, hogy megelőzné a GERD-t. Bizonyos ételek azonban enyhíthetik a tüneteket egyes embereknél. A kutatások azt mutatják, hogy a fokozott rostbevitel, különösen a gyümölcsök és zöldségek formájában, védelmet nyújthat a GERD ellen. A tudósok azonban még nem biztosak abban, hogy a rost hogyan előzi meg a GERD tüneteit. Az élelmi rostbevitel növelése általában jó ötlet.
Beszéljen orvosával, ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy bizonyos ételeknek szerepelniük kell-e az étrendjében. Azok az ételek, amelyek az egyik embernél javítják a savas refluxot, problémásak lehetnek valaki más számára.