7 étel, ami segít a savas refluxon

Egészséges étrendi tippek, amik csökkenthetik a kellemetlen tüneteket.

Étrend és táplálkozás GERD esetén A reflux akkor fordul elő, amikor a sav visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe . Ez gyakran előfordul, de szövődményeket vagy zavaró tüneteket, például gyomorégést okozhat. Ennek egyik oka az alsó nyelőcső záróizom (LES) gyengülése vagy sérülése. Normális esetben az LES bezárul, hogy megakadályozza a gyomorban lévő étel feljutását a nyelőcsőbe. Az elfogyasztott ételek befolyásolják a gyomorban termelt sav mennyiségét. A megfelelő ételek fogyasztása kulcsfontosságú a savas reflux vagy a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) , a savas reflux súlyos, krónikus formájának kezelésében. Ételek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket A reflux tüneteit a gyomorsav nyelőcsőbe jutása okozhatja, ami irritációt és fájdalmat okozhat. Ha túl sok a sav a szervezetben, ezeket a konkrét ételeket beillesztheti az étrendjébe a reflux tüneteinek kezelése érdekében. Ezen ételek egyike sem gyógyítja meg az állapotát, és a döntésének, hogy ezeket a konkrét ételeket használja a tünetei enyhítésére, a saját tapasztalatain kell alapulnia.

A zöldségek természetesen alacsony zsír- és cukortartalmúak, és segítenek csökkenteni a gyomorsavat. Jó alternatívák közé tartozik a zöldbab, a brokkoli, a spárga, a karfiol, a leveles zöldségek, a burgonya és az uborka.
A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és természetes gyógymód a gyomorégésre és más gyomor-bélrendszeri problémákra. Reszelt vagy szeletelt gyömbérgyökeret adhatunk receptjeinkhez vagy turmixokhoz, vagy gyömbérteát fogyaszthatunk a tünetek enyhítésére.
A zabpehely a reggeli kedvence, teljes kiőrlésű gabona, és kiváló rostforrás . A magas rosttartalmú étrend összefüggésbe hozható a savas reflux alacsonyabb kockázatával. Egyéb rostlehetőségek közé tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek és a teljes kiőrlésű rizs.
A nem citrusfélék, beleértve a dinnyét, a banánt, az almát és a körtét, kevésbé valószínű, hogy reflux tüneteket váltanak ki, mint a savas gyümölcsök.
A sovány húsok, mint például a csirke, a pulyka, a hal és a tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmúak és csökkentik a savas reflux tüneteit. Próbálja ki őket grillezve, grillezve, sütőben sütve vagy párolva.
A tojásfehérje jó választás. A tojássárgáját azonban kerüld, mivel az magas zsírtartalmú, és reflux tüneteket válthat ki.
Az egészséges zsírok forrásai közé tartozik az avokádó, a dió, a lenmag, az olívaolaj, a szezámolaj és a napraforgóolaj. Csökkentse a telített zsírok és transzzsírok bevitelét, és helyettesítse azokat ezekkel az egészségesebb telítetlen zsírokkal.

Kiváltó okok megtalálása

A gyomorégés a reflux és a refluxbetegség (GERD) gyakori tünete. Égő érzés jelentkezhet a gyomorban vagy a mellkasban egy teljes étkezés vagy bizonyos ételek elfogyasztása után. A GERD hányást vagy refluxot is okozhat, amikor a sav a nyelőcsőbe kerül.

Egyéb tünetek a következők:

  • száraz köhögés
  • torokfájás
  • puffadás
  • böfögés vagy csuklás
  • nyelési nehézség
  • gombóc a torokban

Sok GERD-ben szenvedő ember azt tapasztalja, hogy bizonyos ételek kiváltják a tüneteiket. Egyetlen diéta sem képes megelőzni a GERD összes tünetét, és az ételek által kiváltott tünetek mindenkinél mások.

Az egyéni kiváltó okok azonosításához vezessen étkezési naplót, és kövesse nyomon a következőket:

  • milyen ételeket eszel
  • a nap melyik szakában eszel
  • milyen tüneteket tapasztalsz

Vezesd a naplót legalább egy hétig. Hasznos, ha hosszabb ideig nyomon követed az étkezéseidet, ha az étrended változó. A napló segítségével azonosíthatod azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolják a GERD-edet.

Az itt található étrendi és táplálkozási tanácsok kiindulópontot jelentenek az étkezések megtervezéséhez. Használja ezt az útmutatót az étkezési naplójával és orvosa ajánlásaival együtt. A cél a tünetek minimalizálása és kontrollálása.

Gyakori kiváltó ételek refluxos betegek számára:

Bár az orvosok vitatkoznak arról, hogy mely ételek okozzák valójában a reflux tüneteit, bizonyos ételekről kimutatták, hogy sok embernél problémákat okoznak. A tünetek kezelése érdekében kezdheti azzal, hogy kiiktatja az alábbi ételeket az étrendjéből. Magas zsírtartalmú ételek. A sült és zsíros ételek ellazíthatják a gyomorüreget (LES), ami lehetővé teszi, hogy több gyomorsav jusson vissza a nyelőcsőbe. Ezek az ételek késleltetik a gyomor kiürülését is. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a reflux tüneteire, ezért a napi teljes zsírbevitel csökkentése segíthet.

A következő ételek magas zsírtartalmúak. Kerülje ezeket, vagy fogyassza őket mértékkel:

  • sült krumpli és hagymakarikák
  • teljes zsírtartalmú tejtermékek, például vaj, teljes tej, sima sajt és tejföl
  • zsíros vagy sült marha-, sertés- vagy bárányhús
  • szalonnazsír, sonkazsír és disznózsír
  • desszertek vagy rágcsálnivalók, például fagylalt és burgonyachips
  • krémes szószok, mártások és krémes salátaöntetek
  • zsíros és olajos ételek
  • Paradicsom és citrusfélék

A gyümölcsök és zöldségek fontosak az egészséges étrendben. Bizonyos gyümölcsök azonban, különösen a nagyon savas gyümölcsök, okozhatják vagy súlyosbíthatják a GERD tüneteit.

Ha gyakran szenved refluxban, csökkentse vagy hagyja abba a következő élelmiszerek bevitelét:

  • narancsok
  • grapefruit
  • citromok
  • lime-ok
  • ananász
  • paradicsom
  • paradicsomszósz vagy olyan ételek, amelyekben felhasználják, például pizza és chili
  • salsa
  • Csokoládé

A csokoládé metilxantin nevű összetevőt tartalmaz. Kimutatták, hogy ellazítja a simaizmokat a LES-ben és fokozza a refluxot.

Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek A fűszeres és savanykás ételek, mint például a hagyma és a fokhagyma, sok embernél gyomorégést okozhatnak.

Ezek az ételek nem mindenkinél váltanak ki refluxot. De ha sok hagymát vagy fokhagymát eszel, mindenképpen jegyezd fel gondosan az étkezéseidet a naptáradban. Ezek közül az ételek közül néhány, a fűszeres ételekkel együtt, jobban zavarhatja a szervezeted, mint más ételek.

Menta

A menta és a menta ízű termékek, mint például a rágógumi és a leheletfrissítők, szintén kiválthatják a savas reflux tüneteit.

Egyéb lehetőségek

Bár a fenti listák gyakori kiváltó okokat tartalmaznak, más ételekkel szemben egyedi intoleranciája is lehet. Érdemes lehet három-négy hétre kiiktatnia a következő ételeket, hogy lássa, javulnak-e a tünetek:

  • tejtermékek
  • liszt alapú termékek, mint például a kenyér és a keksz
  • valamint a tejsavófehérje.

Életmódváltás

A reflux tüneteinek diétával és táplálkozással történő kontrollálása mellett életmódbeli változtatásokkal is kezelhetők a tünetek. Próbálja ki ezeket a tippeket:

  • Szedjen savlekötőket és más, a savtermelést csökkentő gyógyszereket. (A túlzott használat negatív mellékhatásokat okozhat.)
  • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt.
  • Rágógumi, ami nem borsmenta vagy fodormenta ízű.
  • Kerüld az alkoholt.
  • Hagyd abba a dohányzást.
  • Ne egyél túl sokat, és lassan egyél.
  • Étkezés után legalább két órán át maradjon függőleges helyzetben.
  • Kerülje a szűk ruházatot.
  • Lefekvés előtt három-négy órával ne egyél.
  • Emelje meg az ágy fejtámláját 10-15 centiméterrel, hogy csökkentse a reflux tüneteit alvás közben.

Mit mond a kutatás?

Egyetlen diéta sem bizonyította, hogy megelőzné a GERD-t. Bizonyos ételek azonban enyhíthetik a tüneteket egyes embereknél. A kutatások azt mutatják, hogy a fokozott rostbevitel, különösen a gyümölcsök és zöldségek formájában, védelmet nyújthat a GERD ellen. A tudósok azonban még nem biztosak abban, hogy a rost hogyan előzi meg a GERD tüneteit. Az élelmi rostbevitel növelése általában jó ötlet.

A GERD tüneteinek enyhítése mellett a rost csökkenti a következők kockázatát is:

  • magas koleszterinszint
  • ellenőrizetlen vércukorszint
  • aranyér és egyéb bélproblémák

Beszéljen orvosával, ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy bizonyos ételeknek szerepelniük kell-e az étrendjében. Azok az ételek, amelyek az egyik embernél javítják a savas refluxot, problémásak lehetnek valaki más számára.

  • Magas zsírtartalmú ételek (pl. sült, rántott)
  • Paradicsom, paradicsomszósz, citrusfélék
  • Csokoládé, mentolos édességek
  • Koffein, alkohol, szénsavas italok